Skip to main content

MIJN BABY LIGT IN EEN STUITLIGGING!

  

MET VOETREFLEXOLOGIE DE BABY IN EEN STUITLIGGING OP EEN NATUURLIJKE MANIER LATEN DRAAIEN.

Als je zwanger bent en je baby in een stuitligging ligt, kan dat zorgen voor wat bezorgdheid en vragen over de bevalling. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke technieken, zoals voetreflexologie in combinatie met moxa-behandeling, die kunnen helpen de baby op een natuurlijke manier te draaien. In dit artikel zullen we beschrijven hoe voetreflexologie kan worden gebruikt om de baby van een zwangere vrouw die in een stuit ligt te laten draaien door middel van een behandeling met moxa.

WAT IS EEN STUITLIGGING?

Een stuitligging treedt op wanneer de baby zich in de baarmoeder met zijn billen of voeten naar beneden bevindt in plaats van met het hoofd naar beneden. Dit kan de kans op een vaginale bevalling bemoeilijken en kan leiden tot een verhoogd risico op een keizersnede. Er zijn verschillende soorten stuitliggingen, waaronder de volledige stuitligging (waarbij de baby met zijn billen naar beneden ligt en de benen gestrekt zijn) en de onvolledige stuitligging (waarbij één of beide benen van de baby naar beneden wijzen).

VOETREFLEXOLOGIE EN MOXA-BEHANDELING

Voetreflexologie is een oude Chinese therapie die gebaseerd is op het idee dat bepaalde reflexpunten op de voeten corresponderen met specifieke organen en systemen in het lichaam. Door deze reflexpunten te stimuleren, kan de natuurlijke balans en energiestroom in het lichaam worden hersteld. In het geval van een stuitligging kan voetreflexologie helpen door specifieke punten op de voeten te masseren die verband houden met de baarmoeder en het bekkengebied.

Moxa-behandeling, ook wel moxibustie genoemd, is een techniek die gebruikmaakt van gedroogd bijvoetkruid (Artemisia vulgaris). Dit kruid wordt verbrand bij bepaalde acupunctuurpunten om warmte en energie naar die punten te brengen. Bij een stuitligging kan moxa-behandeling worden toegepast op het acupunctuurpunt Zhiyin (Bl 67), gelegen op de kleine teen. De warmte die vrijkomt tijdens de moxa-behandeling kan helpen de baarmoeder te ontspannen en de baby aan te moedigen om te draaien.

VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ'S)

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het gebruik van voetreflexologie en moxa-behandeling bij het draaien van een baby in stuitligging, samen met de antwoorden:

1. Is voetreflexologie veilig tijdens de zwangerschap? Ja, voetreflexologie is over het algemeen veilig tijdens de zwangerschap, maar het is altijd raadzaam om eerst een arts of verloskundige te raadplegen voordat je ermee begint.

2. Wat kost het en hoe lang duurt een voetreflexologie- en moxa-behandelingssessie? De duur van een sessie kan variëren, maar meestal duurt een voetreflexologie- en moxa-behandelingssessie ongeveer 60 minuten en de kosten zijn €60,- per behandeling.

3. Kan ik voetreflexologie en moxa-behandeling thuis zelf toepassen? Het wordt aanbevolen om voetreflexologie en moxa-behandeling te laten uitvoeren door een ervaren voetreflexoloog, vooral tijdens de zwangerschap. Zij hebben de kennis en ervaring om de juiste technieken toe te passen.

4. Wat als de baby niet draait na voetreflexologie en moxa-behandeling? Als de baby niet draait na de behandeling, kan het raadzaam zijn om andere opties te bespreken met je arts of verloskundige, zoals een uitwendige draaipoging of een keizersnede.

CONCLUSIE: 

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de kans dat het kind uit zichzelf gaat draaien 75% is als er moxa-therapie wordt toegepast. De kans op succes is het grootst als de behandeling rond de 33 à 34e week wordt gestart.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of een afspraak inplannen neem dan contact met me op via mail, bellen of WhatsApp.  Klik hier voor de contactpagina.