Skip to main content

Triggerpoints

Wat zijn Triggerpoints?

Triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen, zijn kleine, pijnlijke verhardingen of spierknobbels in de spieren. Ze ontstaan als gevolg van overmatige spanning, overbelasting, letsel of stress in de spieren. Triggerpoints kunnen leiden tot lokale pijn, maar ze kunnen ook pijn op andere plaatsen in het lichaam veroorzaken, dit wordt vaak "referred pain" genoemd.

Klachten geassocieerd met Triggerpoints

Triggerpoints kunnen een breed scala aan klachten veroorzaken, waaronder:

 1. Pijn: De meest voorkomende klacht is lokale pijn in het gebied van het triggerpoint, maar deze pijn kan ook uitstralen naar andere delen van het lichaam.
 2. Stijfheid: Spieren met triggerpoints kunnen stijf aanvoelen en verminderde flexibiliteit veroorzaken.
 3. Krachtverlies: Triggerpoints kunnen de normale kracht en functie van de spier verminderen.
 4. Tintelingen en gevoelloosheid: Soms kunnen triggerpoints gevoelloosheid of tintelingen in de aangetaste spier of in andere delen van het lichaam veroorzaken.

Behandeling van Triggerpoints

Er zijn verschillende manieren om triggerpoints te behandelen, waaronder:

 1. Massage: Een ervaren therapeut kan de triggerpoints masseren om de spanning in de spieren te verminderen.
 2. Dry needling: Dit is een techniek waarbij een naald wordt gebruikt om de triggerpoint direct aan te prikken om spierspanning te verminderen.
 3. Rekken en oefeningen: Specifieke rek- en versterkingsoefeningen kunnen helpen om triggerpoints te verminderen en de spierfunctie te herstellen.
 4. Warmte en ijs: Afwisselend warmte- en ijsbehandeling kan helpen om de spierontspanning te bevorderen en ontstekingen te verminderen.

Resultaten van Triggerpointbehandeling

Het behandelen van triggerpoints kan leiden tot verschillende positieve resultaten, waaronder:

 1. Pijnverlichting: Het verminderen van de pijn geassocieerd met triggerpoints is een van de belangrijkste doelen van de behandeling.
 2. Verbeterde bewegingsvrijheid: Door triggerpoints te behandelen, kan de flexibiliteit en bewegingsvrijheid van de spieren verbeteren.
 3. Herstel van spierfunctie: Patiënten kunnen een toename in kracht en functie van de spier ervaren na succesvolle behandeling van triggerpoints.
 4. Verlichting van andere symptomen: Het behandelen van triggerpoints kan ook helpen bij het verminderen van symptomen zoals tintelingen, gevoelloosheid en krachtverlies.

Breuss-massage

Een Breuss-massage is een type rugmassage dat gericht is op ontspanning en het verbeteren van de energiestroom in de wervelkolom. Deze massage is ontwikkeld door de Oostenrijkse natuurgeneeskundige Rudolf Breuss en wordt vaak gebruikt als een complementaire therapie voor rugklachten en spanning.

Tijdens een Breuss-massage gebruikt de masseur een speciale olie, meestal sint-janskruidolie, die bekendstaat om zijn ontspannende eigenschappen. De olie wordt zachtjes in de rug gemasseerd met lange, vloeiende bewegingen. De technieken die tijdens deze massage worden toegepast, zijn zacht en niet-invasief, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met gevoelige ruggen.

Het doel van een Breuss-massage is om de wervelkolom te strekken, spanning en stress in de rugspieren te verminderen, en de energie in het lichaam te bevorderen. Veel mensen ervaren na een Breuss-massage een diep gevoel van ontspanning en verlichting van rugklachten.