Skip to main content

Postpartumreflexologie: Behandelingen van een postpartum of postnatale depressie via voetreflextherapie.

Jaarlijks zijn er z’n 25.000 vrouwen die na een bevalling diversen klachten ervaren. Deze klachten zijn erg uiteenlopend van mild(depressie) tot een zware depressie(psychose).

Wanneer spreekt men van een postpartum depressie (PPD):

Een postpartum depressie kan een paar dagen of zelfs maanden na de bevalling optreden. PPD kan gebeuren na de geboorte van elk kind, niet alleen het eerste kind. Je kunt gevoelens hebben die lijken op de babyblues zoals verdriet, woede/frustraties, wanhoop, angst, gekkigheid, vermoeidheid - maar je voelt ze veel sterker en houden langer dan 2 weken aan. PPD weerhoud je er vaak van om elke dag de dingen te doen die je moet doen.

Voetreflexologie bij postpartum depressie:

Verschillende studies hebben aangetoond dat voetreflexologie gunstige effecten kan hebben bij vrouwen met een postpartum depressie. Een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift "Complementary Therapies in Clinical Practice", toonde aan dat vrouwen die voetreflexologie ontvingen significant lagere scores hadden op depressieschalen en hogere scores op levenskwaliteitsschalen dan vrouwen die geen voetreflexologie kregen. De behandeling bleek ook het stressniveau te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Hoe werkt voetreflexologie?

Voetreflexologie werkt door het stimuleren van specifieke reflexpunten op de voeten die in verband worden gebracht met de organen en systemen die mogelijk verstoord zijn bij een postpartum depressie. Door deze punten te masseren of er druk op uit te oefenen, kan de doorbloeding en energiestroom worden verbeterd, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals angst, stemmingswisselingen en vermoeidheid.

Conclusie:

Voetreflexologie kan een waardevolle aanvulling zijn bij de behandeling van vrouwen met een postpartum of postnatale depressie. Door het stimuleren van specifieke reflexpunten op de voeten kan voetreflexologie helpen om symptomen te verminderen, de energiestroom te herstellen en de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen.

postpartum depressie

Ook vaders zijn niet immuun. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 10 nieuwe vaders een depressie krijgt in het jaar dat hun kind wordt geboren.

Veel vrouwen hebben deze symptomen na de bevalling: slaapproblemen, veranderde eetlust, ernstige vermoeidheid, lagere libido, snel geirriteerd, depressief of somberheid, verlies van plezier, geen band met je baby.

Een voetreflexbehandeling van ongeveer 60 minuten bij depressieklachten kost € 60,-. Meestal zijn er 4 a 5 behandelingen nodig voor een merkbare verbetering.

Reactie van client : “Tijdens de massage verdampte het besef van tijd weer even. Dit in combinatie met de diepe ontspanning is heerlijk. Na de behandeling voel me altijd rustiger, blijer en meer verbonden met mijn gevoel."